Katinka de Boer

Directeur Zorgbegrip

Deze interventie gaf onze organisatie een kwalitatieve boost  

Zorgorganisaties konden zich inschrijven voor de voucherregeling Duurzame Inzetbaarheid. Met hun deelname kregen ze de keuze uit een ruim aanbod van interventies, bijvoorbeeld op het gebied van loopbaanontwikkeling, (persoonlijk) leiderschap, teamontwikkeling en nog veel meer. Bijna 100 zorgorganisaties maakten gebruik van de regeling.

Als directeur bij thuiszorgorganisatie Zorgbegrip is Katinka de Boer altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich te ontwikkelen. Uit een advies met meer dan twintig interventies koos ze een interventie van Linxx’ waarmee ze haar team een kwalitatieve boost heeft gegeven. Dat ze er zoveel uithaalde, had ze nooit verwacht.

“Dit geld heb je als kleine zorgorganisatie gewoon niet, dat is onmogelijk”  

Van probleem naar oplossing

“Op de website van VVT werkt aan morgen vind je een scan, waarmee je kunt kijken wat de behoefte is van het team en waar we tegenaan lopen. Het invullen was heel eenvoudig. Er rolden heel veel interventies uit, dus we hebben als team goed gekeken naar wat we leuk vonden en wat er bij ons past. Uiteindelijk kozen we de interventie ‘schrijven van rapportages’. Dat deden we natuurlijk al, maar het kon stukken beter.”

“Tijdens onze werkdag moeten we iedere vijf minuten registreren. Dat kost ontzettend veel tijd en extra werk. Tegelijkertijd moeten zorgmedewerkers ervoor zorgen dat het aantal uren per cliënt, per maand laag is. Als dat lukt staat daar een financiële beloning tegenover. Maar het is ook belangrijk om een luisterend oor te bieden en goede zorg te leveren. Een complete rapportage bestaat uit al die vijf minuten registraties en bijvoorbeeld verwijsbrieven van artsen.

In de praktijk 

“Een aantal van onze medewerkers is geïnterviewd om de interne situatie te schetsen. Daar kwam een advies uit om mee aan de slag te gaan. Ik hoopte vooral op meer bewustwording over het belang van rapporteren, want als iemand geen goede rapportage schrijft, raakt dat de kwaliteit, maar ook de overdracht tussen cliënten, zorgverleners, huisartsen en wijkverplegers. Zij hebben namelijk de juiste informatie nodig om indicaties te doen. Uiteindelijk raakt het weer de financiële kant, want zonder indicatie geen declaratie. Het is dus enorm belangrijk om goede rapportages af te leveren.” 

Tips om beter, sneller en efficiënter te rapporteren

  1. gebruik de SOEP-methode: subjectief, objectief, evaluatie en plan
  2. rapporteer tijdens de dienst, en niet wanneer je thuis bent  
  3. benoem alleen bijzonderheden 

Meer informatie over de regeling Duurzame inzetbaarheid. Of lees het uitgebreide interview met Katinka de Boer.

Ontdek de
overige verhalen