Damas Weideveld

Wijkverpleegkundige De Wever

Theatervoorstelling Mag ik je kussen? zet de realiteit op het netvlies

In februari 2023 vond de première plaats van theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen’. Theatermakers Radio Kootwijk deden grondige research met medewerkers uit de zorg en zetten een indrukwekkende voorstelling neer. De reacties waren lovend en er komen nog steeds nieuwe aanvragen binnen om de voorstelling te bezoeken.

Damas Weideveld werkt bij zorgorganisatie De Wever in Tilburg aan toekomstbestendige thuiszorgteams. Eenzame ouderen, zorgmedewerkers die geen nee durven zeggen en te hoge verwachtingen in de maatschappij, maken dit een voorstelling die iedereen moet zien.

“We hebben gezien dat er heel veel mogelijk is, zolang we het samen doen.”

Meer bewustwording

“Met het hele thuiszorgteam zijn we naar de voorstelling ‘Mag ik je kussen?’ gegaan. Ik mocht van tevoren meedenken over de inhoud, dus het was grappig om uitspraken terug te horen die ik tijdens de gesprekken met de theatermakers heb gedaan. Er speelt ook een karakter in dat vrij veel op mij lijkt, namelijk een wijkverpleegkundige met nep tattoos, maar ook een nette outfit. Ik ben blij verrast dat de boodschap zo sterk naar voren kwam. De harde realiteit staat weer scherp op iedereen zijn netvlies, maar we hebben ook gezien dat het wel kan, zolang we het samen doen.

Ik vind het belangrijk om bewustwording te creëren in de maatschappij, maar ook dat zorgmedewerkers zich realiseren dat er fundamentele veranderingen moeten plaatsvinden. Zo denken veel ouderen dat ze zorg gewoon te allen tijde ontvangen, maar mensen moeten juist steeds langer thuis blijven wonen en meer zelf blijven doen. Over een aantal jaar houden zorgmedewerkers zich misschien enkel nog bezig met medische zorg, omdat we dan niet langer de capaciteit hebben om cliënten in de watten te leggen.”

Een zorgeloze toekomst

“Mijn vader zat ook in de zaal. Hij is 68, en dus zelf onderdeel van de vergrijzing. Na het zien van de voorstelling is hij serieuzer gaan nadenken over zijn toekomst. Ook jongere mensen kunnen zich al voorbereiden. Bijvoorbeeld door zich de vraag te stellen ‘kan ik in dit huis blijven wonen?’, maar ook door hun sociale netwerk te onderhouden. Het wordt in de toekomst nog belangrijker om vrienden, buren of kinderen om je heen te hebben. Zij zorgen er straks voor dat die oude dag minder zwaar wordt.”

“Als team zijn we al langer bezig met dit thema. Toch was het heel bijzonder om het probleem in een theatervoorstelling te zien. Onze neuzen staan nu weer dezelfde kant op. En we beseffen ons meer dan ooit dat we iets met dit probleem moeten. Niet alleen zorgmedewerkers, maar eigenlijk iedereen moet deze voorstelling zien. Zo kunnen we het probleem echt onder de aandacht brengen.”

Meer informatie over de theatervoorstelling.

Ontdek de
overige verhalen